Tusea
500 g de miere se pun împreună cu 100 ml suc de frunze proaspete de pătlagină, 50 ml suc de cetină de brad sau molid şi câte 25 ml suc de iarbă mare şi rostopască. Se omogenizează preparatul care se păstrează apoi la frigider, în vase astupate. Se ia câte 1 lingură înainte de masă, în afecţiunile aparatului respirator.
Prevenirea îmbolnăvirii căilor respiratorii
Faceţi o cură constând în consumarea de lămâi proaspete timp de 19 zile (se începe cu 1 fruct şi se creşte progresiv până la 10 zilnic, apoi se reduce doza până se ajunge din nou la unul). După o pauză de o săptămână, se poate relua; la cel mai mic semn de intoleranţă, încetiniţi ritmul pentru a lăsa organismul să se obişnuiască. Această cură impune un regim alimentar fără niciun exces.
Desfundarea nasului în caz de răceală
Trageţi pe nări din podul palmei câteva picături de zeamă de lămâie. Efectul decongestiv durează câteva ore bune. Iarba mare – se foloseşte rădăcina, ce se culege toamna. Din ea se prepară un ceai (50 g la 1 l apă). Dacă se ţin timp de 8 zile, 80 g iarbă mare într-un litru de vin, se obţine o băutură întăritoare.
Răcelile
Cu măghiran, evitaţi răcelile – se opăreşte o linguriţă de plantă cu o cană de apă clocotită. Se acoperă vasul 15 minute, apoi se strecoară şi se consumă cât mai cald. Se aplică acest tratament maxim 3 zile.
Prişniţe pentru răceli
Comprese calde, puse pe piept, fluidifică secreţiile şi uşurează respiraţia. Se înmoaie un ştergar de bumbac în apă fierbinte, se stoarce şi apoi se înfăşoară în jurul pieptului. Se acoperă cu un prosop uscat şi cu un pled de lână. După ce s-a răcit, se îndepărtează compresa şi se unge pieptul cu un ulei eteric.
Viroză
Orice viroză – se amestecă o linguriţă de scorţişoară cu o linguriţă de cuişoare, ambele pisate. Se toarnă peste o cană cu apă clocotită şi se acoperă, lăsând 5 minute. Se strecoară şi se beau 2 căni pe zi.
Tratamentul durează câteva zile, până la dispariţia simptomelor de gripă.
Răguşeala
Se face o infuzie din 2-3 linguri de flori de podbal peste care se toarnă o cană apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi se strecoară infuzia. Se bea îndulcit cu miere, treptat, în cursul unei zile.
Dureri de gât – inhalaţii cu muşeţel
O lingură de muşeţel, o lingură alcool, o linguriţă bicarbonat, toate puse într-un vas cu apă fierbinte. Se inspiră pe nas şi pe gură, timp de câteva minute aburii degajaţi.
Răceala
Tusea şi bronşitele pot fi tratate cu fiertură de mere. Merele se taie mărunt, apoi se adaugă apa şi se lasă să fiarbă la foc încet 10 minute. Lichidul se bea cald, câte 2 linguriţe de 8-10 ori pe zi. Dacă bronşita este avansată, atunci este indicat ca în fiertura de mere să se adauge o lingură de ulei de floarea soarelui şi puţină miere. În cazul tusei seci sunt recomandate merele coapte. Se face un amestec 1:1:2 de mere date prin răzătoare, o ceapă roşie şi o linguriţă de miere şi se consumă în cazul bronşitelor cronice şi al celor acute, însoţite de tuse.
Pentru copii o lingură de 7-8 ori pe zi, măceşe, fructe crude sau gem. Se fierb într-o oală mare de inox, punându-se o ½ l de apă la 1 kg de măceşe. După ce s-au înmuiat, se trece prin sită. Cântăriţi pulpa şi adăugaţi o cantitate egală de zahăr fiert. Ţineţi pe aragaz până ce se îngroaşă bine. Se bea miere fiartă cu rachiu, ori fiertură de boabe negre de soc cu zahăr, sau rachiu cu izmă creaţă, ori fiertură de lobodă, ori zeamă de porumb fiert.
Infecţii bacteriene şi virale
Se iau între 30 şi 60 de picături de tinctură de 3 ori pe zi, sau câte o capsulă conţinând 500-1000 mg de pulbere plantă Echinaceea, de la primele simptome ale bolii.
Gripa şi guturaiul
Se prepară un terci de mălai, care se amestecă cu untură de gâscă şi se omogenizează. Când temperatura este suportabilă, se ia o parte şi se pune într-un săculeţ de pânză groasă care se aşează pe zona sternului. Se menţine până se răceşte. Partea rămasă se consumă caldă cu înghiţituri mici. Se consumă ceai de tei şi de soc, se fac băi fierbinţi cu astfel de infuzii şi se prizează puţin praf de ardei iute.
Guturaiul – se bea amestecătură de oţet cu usturoi pisat;
- se afumă bolnavul pe sub nas cu un fir de busuioc pus pe un cărbune;
- Pentru guturai şi durere de cap se mai miroase hrean ras proaspăt pe
răzătoare;
- Făină de păpuşoi, pusă pe cărbuni aprinşi şi fumul care iese se trage pe nas.
1. DECOCT
DE CRETISOARA — are un efect calmant dovedit, putand fi utilizat cu
succes chiar si in cazul migrenelor puternice. Puneti 40 g planta uscata si
maruntita intr-un litru de apa rece. Fierbeti amestecul timp de 20 minute,
apoi acoperiti vasul si mai lasati la infuzat inca 10 minute. Strecurati si
beti cate 2–3 cani pe zi, la nevoie.
2. O
BAIE CU HAMEI linisteste garantat.
Baia generala cu decoct de hamei are un extraordinar
efect calmant, fiind recomandata cu precadere in migrenele de origine
nervoasa.
Fierbeti 50 g
seminte de hamei in 3 litri de apa 10 min. Acoperiti vasul pentru 20
minute, intre timp dati drumul la apa sa curga in cada (t– 37–38 C).
3. MUSTARUL.
O lingura de mustar nepisat de 3 ori pe zi cu o ora inainte de masa (curata
stomacul, intestinele, precum si canalele sanguine si impotriva ametelilor
si migrenelor).
4. ALINAREA
DURERILOR: fierbeti ½ kg cartofi in coaja pana se inmoaie. Pasati-i
si intindeti-i pe o panza; aplicati apoi acest bandaj pe zona afectata si
infasurati totul cu o patura de lana. Se schimba daca s-a racit
complet.
5. DURERI
DE CAP - se pun legatori, cat poti suferi de calde, cu tufe
(tulpina) de musetel fierte.
- se spala pe cap
cu fiertura de feriga, se leaga pe frunte frunze de catusnica, batute si
amestecate cu untura sau se spala cu fiertura de dumbat.
- se bea ceai de
izma si de tei. Se spala pe cap cu otet de vin. Se leaga tamplele cu morcovi
sau cartofi rasi pe razatoare sau cu faina de mustar inmuiata in
apa rece.
- se ia albusul
de ou, se rade sapun bun intr-insul, potrivit cu albusul, se bate bine (spuma)
cu 2 lingurite de ulei si iar se mai bate apoi. Dupa aceea se adauga o lingurita
de spirt, se amesteca putin si se lasa pana se corasleste; apoi se ia ce-i deasupra
si se pune pe cap.
6. DURERI DE CAP — MIGRENE.
- Varza
cruda — luati primele 2 frunze care invelesc capatana, taiati-le
fasii egale, late cam de 6–8 cm si puneti-le pe frunte in straturi, fixandu-le
cu un batic.
- Inhalatii
cu otet de mere — puneti intr-un vas otet de mere si apa, in parti
egale; asezati la foc si cand incep sa iasa vapori, tineti capul deasupra si
inhalati.
- ceai — menta,
levantica, iasomie. Se face o infuzie dintr-o lingurita de plante la o cana
de apa. Se beau 2 cesti pe zi.
7. DURERI
DE CAP - infuzie de levantica. Se toarna 250 ml de apa clocotita
peste 3 lingurite de flori uscate, se strecoara dupa cateva minute, se
indulceste cu miere de salcam. Se pot bea pana la 3 cani pe zi, in cazul
durerilor persistente.
8. TINCTURA
ANTIMIGRENA — se umple o sticla de 1 litru cu flori proaspete de
coada soricelului. Se toarna peste ele alcool de 40º si se lasa 2 saptamani
intr-un loc insorit, agitandu-se frecvent. Apoi se strecoara si se pune
intr-un vas curat de culoare inchisa cu dop. Se iau cate 10 picaturi
dimineata, pe stomacul gol, dizolvate in apa, si alte 10 seara.
9. ULEIURILE
ESENTIALE
- de menta —
inhalati substantele degajate direct din sticla;
- de sovarf sau
levantica;
- eucalipt:
masati tamplele cu 2–3 picaturi de ulei extras din acest arbore exotic.
10. DUREI
DE CAP, AGITATIE, NERVOZITATE — 2 linguri de muguri de brad peste
care se toarna o cana cu apa clocotita. Acoperiti vasul, iar dupa 15 minute
strecurati ceaiul si consumati-l indulcit cu miere.
INSOMNI
1.INSOMNIE SI
DURERI PUTERNICE DE CAP: se bea cate o 1/2 pahar de suc de cartofi cu 30 minute
inaintea pranzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamani.
2. Cate un pumn
de frunze si flori de busuioc, coada soricelului, sunatoare si musetel si
amestecati-le bine. Apoi infuzati 2–3 linguri de plamada intr-un litru de
apa. Se beau 4 cani pe zi, una inainte de culcare.
3. Macerat de
roinita — se pun 30 g de planta uscata si maruntita intr-o ½ l de apa rece. Se
lasa vasul acoperit 12 ore pentru macerare, apoi se strecoara. Se ia in
doze mici, pe parcursul zilei. Urmati acest tratament mai multe seri
la rand.
4. Talpa gastii —
15 g (planta) lasata la infuzat in 250 ml apa fiarta, se bea in fiecare seara.
5. Tinctura de
paducel — se ia 1 lingurita tinctura dizolvata in 100 ml apa, de 4 ori pe
zi, inainte de mesele principale si de culcare.
6. Se pune
intr-un pahar cu lapte caldut, un varf de cutit de scortisoara pisata, o lingurita
de miere, preferabil de tei. Se amesteca bine, pana cand se dizolva complet
mierea. Se consuma intreaga cantitate inainte de culcare.
7. Sa se faca
seara scaldatoare cu fiertura de tot felul de flori adunate, de pe camp si de
prin gradini. Este un leac sigur si pentru copii.
8. Bai cu flori
de tei, in fiecare seara. Se face infuzie din 150 g flori de tei la 3 litri de
apa clocotita. Se acopera vasul pentru 20 minute, apoi se strecoara. Se
toarna ceaiul in cada.
9. Macerat de
valeriana — lasati la macerat o lingurita de rizomi si radacina, intr-o
ceasca de apa calduta pentru 8 ore. Strecurati, indulciti cu miere si beti
lichidul obtinut inainte de culcare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu